Phubbing

Phubbing
Όταν ο τρίτος στη σχέση είναι το Smart Phone!
Σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες σχέσεις, έρχεται, με την βοήθεια της τεχνολογίας αυτή τη φορά, να προστεθεί ακόμα ένα στην μακρά αυτή λίστα.
Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε βρεθεί στην άβολη θέση να καθόμαστε με τον σύντροφό μας και εκείνος αντί να δίνει την προσοχή του σε εμάς, να ασχολείται με το κινητό του. Ακόμα και αν δεν έχει συμβεί σε εσένα προσωπικά σίγουρα θα το έχεις παρατηρήσει να συμβαίνει γύρω σου, σαν κοινωνικό φαινόμενο. Μάλιστα η συχνότητα του αποδεικνύεται τόσο μεγάλη ώστε οι ειδικοί έσπευσαν να του δώσουν και όνομα, το λεγόμενο ”Phubbing”.
Απόπειρες βάφτισης του φαινομένου είχαν αρχίσει από το 2013, μόλις τον Σεπτέμβρη του 2015 όμως ο James A. Roberts αναφέρει επίσημα στo Ηuffington Post τον ακριβή ορισμό του Phubbing o οποίος , σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, προέκυψε από το πάντρεμα των λέξεων “phone” και “snubbing” (snub, περιφρονώ). Και μόνο η ετυμολογία της, και δη το δεύτερο συνθετικό, προσδίδει μια αρνητική χροιά προκαλώντας τις ανάλογες σκέψεις και συναισθήματα.
Phubbing λοιπόν είναι το φαινόμενο όπου κάποιος σε αγνοεί και ασχολείται με το κινητό του. Παρόλο που φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως πρόβλημα στη σχέση μας με τον σύντροφο. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο Hankamer School of Business συνέδεσαν το φαινόμενο με την ικανοποίηση του ατόμου μέσα στη σχέση αποδεικνύοντας ότι όσο παρεισφρέει το κινητό, τόσο αυξάνουν και τα δυσάρεστα συναισθήματα του συντρόφου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απογοήτευση του συντρόφου σχετίζεται με συναισθήματα ανεπάρκειας και απόρριψης που πλήττουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή του καθώς τις περισσότερες φορές αδυνατεί να κατανοήσει τα πραγματικά αίτια που υποβόσκουν και βιάζεται να το πάρει επάνω του.
Οι επικεφαλής της έρευνας Meredith David και James Roberts εξηγούν ότι τα άτομα που τείνουν να υιοθετούν τέτοια συμπεριφορά είναι εκείνα που συνήθως παρουσιάζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, είναι ανασφαλή, νιώθουν απομονωμένοι και σε μια προσπάθεια να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό, αποζητούν την προσοχή μέσω της ψηφιακής πραγματικότητας και των εικονικών φίλων.
Έρευνες δείχνουν ότι τσεκάρουμε το κινητό μας κατά μέσο όρο κάθε 6 λεπτά ενώ η πρώτη κίνηση που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξυπνάνε ή η τελευταία πριν κοιμηθούν είναι να δουν το κινητό τους. Ειδικότερα σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, παρατηρείται μεγαλύτερη δυσκολία στην καταπρόσωπο επικοινωνία αντικαθιστώντας τη με την διαδικτυακή. Η έκφραση συναισθημάτων πλέον γίνεται μέσω emoticons, οι αποφάσεις γνωστοποιούνται μέσω post ενώ η εκδήλωση ερωτικού ενδιαφέροντος με like. Όλα αυτά από την άλλη είναι και εκείνα που βάζουν το σύντροφο σε μια κατάσταση έντονης επαγρύπνησης, σύγκρισης ακόμα και καχυποψίας ψάχνοντας κάθε ιντερνετικό ίχνος.
Παρόλο που τα ποσοστά του Phubbing στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα τόσο υψηλά όσο σε άλλες χώρες (παρατίθεται όπως έχει παρθεί από την επίσημη σελίδα του “stop phubbing”), οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τον τελευταίο καιρό προτρέπουν, μέσα από τις καμπάνιες τους, την προσωπική επαφή και την αύξηση του ποιοτικού χρόνου με τους δικούς μας ανθρώπους, κάτι που μας κάνει να κατανοούμε ότι πρόκειται για πραγματική μάστιγα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείς άβολα με την στάση του συντρόφου σου, πάρε μια βαθιά ανάσα, κάνε ένα βηματάκι πίσω και σκέψου ποια μπορεί να είναι τα πραγματικά αίτια αυτής της συμπεριφοράς. Σε περίπτωση δε που είσαι εσύ εκείνος που έχει σαν προέκταση του χεριού του το κινητό αναρωτήσου τι είναι αυτό που σου διασπά την προσοχή από τον σύντροφό σου, από τι προσπαθείς ενδεχομένως να ξεφύγεις, συνεχίζει να σε καλύπτει αυτή η σχέση;
Σε κάθε περίπτωση, σε όποια πλευρά του τραπεζιού και εάν κάθεσαι, θυμήσου ότι το πιο σημαντικό είναι η ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σου. Με ήρεμο τρόπο, εξήγησε του πως σε κάνει να αισθάνεσαι αυτή η κατάσταση τονίζοντας ταυτόχρονα πόσο σημαντική είναι για εσένα η μεταξύ σας σύνδεση. Διαφορετικά διαφαίνεται ο κίνδυνος η σχέση να βρεθεί εκτός δικτύου…
Πηγές:
Roberts, J. A., & David, M. E. (2016). My life has become a major distraction from my cell phone: Partner phubbing and relationship satisfaction among romantic partners.
Chotpitayasunondh, V., & Douglas, K. M. (2016). How “phubbing” becomes the norm: The antecedents and consequences of snubbing via smartphone.
Krasnova, H., Abramova, O., Notter, I., & Baumann, A. (2016, June). Why Phubbing is Toxic for your Relationship: Understanding the Role of Smartphone Jealousy among" Generation y"
http://stopphubbing.com/